۱۳۸۹ شهریور ۱۲, جمعه

سنجاب‌ زاگرس؛ قربانی جدید قاچاق حیوانات خانگی در ایران

در تازه‌ترین تهدید زیست محیطی در ایران، سنجاب دامنه‌های زاگرس هدف قاچاقیان حیوانات خانگی قرار گرفته و تلاش برای زنده گرفتن این حیوان به جنگل های بلوط استان لرستان آسیب وارد کرده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، کشف ۲۵ قلاده سنجاب گرفتار شده، توسط محیط بانان لرستان طی هفته گذشته، از گسترش فعالیت قاچاقچیان برای صید و فروش این موجودات در بازار حیوانات‌ خانگی پایتخت حکایت دارد.

سنجاب های زاگرس که اغلب بر فراز درختان بلوط آشیانه دارند، به علت نقش اساسی‌شان در بارور ساختن و حفظ جنگل های بلوط، عضو مهمی از اکو سیستم دامنه‌های غربی و جنوب غربی سلسله کوه‌های زاگرس محسوب می شوند.

به گفته محمد حسین بازگیر، مدیرکل محیط زیست استان لرستان، قاچاقچیان برای صید زنده سنجاب‌ها به آتش زدن درختان بلوط می پردازند تا آنها را وادار به خروج از لانه‌هایشان کنند و این موضوع موجب آسیب دیدگی جدی جنگل های بلوط لرستان شده است.

جنگل های بلوط دامنه های زاگرس نقش مهمی در تثبیت و غنی سازی خاک این منطقه دارد که یکی از اصلی ترین مراکز دامداری و باغداری در ایران است.

مدیرکل محیط زیست استان لرستان، در مورد اقدام جدید قاچاقچیان حیوانات خانگی در ایران به خبرگزاری مهر گفت: "مطابق برخی اطلاعات کسب شده، این سنجاب‌ها بعد از انتقال به تهران و پس از رنگ آمیزی، قلاده گذاری شده و به عنوان سنجاب‌های اهلی به فروش می رسند."

آقای بازگیر از کشف بیش از ۵۰ قلاده سنجاب گرفتار شده طی ماه های گذشته خبر داده و گفته است که برخی از سنجاب‌های کشف شده به علت فضای کم و شرایط بد نگهداری توسط قاچاقچیان، خفه شده اند، اما بقیه آنها به جنگل های بلوط استان لرستان بازگردانده شده اند.

او با انتقاد از پایین بودن مبلغ جریمه برای شکار و قاچاق این حیوانات، گفته است که هم اکنون تنها ۲۰۰ هزار تومان جریمه برای شکار غیرقانونی سنجاب‌ها تعیین شده است که در برابر مبلغ خرید و فروش آنها در بازارهای سیاه، عامل بازدارنده موثری به حساب نمی آید.

مراتع واقع شده در محدوده شهرهای خرم آباد، بروجرد و دورود که به دشت های سیلاخور شهرت دارند، از پرآب‌ترین و حاصلخیزترین مناطق ایران است که پس از زلزله فروردین ماه سال ۱۳۸۵ و بازسازی صدها روستای آسیب دیده در این مناطق، هم اکنون به یکی از اصلی‌ترین مراکز دامپروری و کشاورزی مدرن در ایران تبدیل شده است.

سطح بارندگی در برخی نقاط این منطقه گاه از میانگین بارندگی در شهرهای شمالی ایران نیز بیشتر است و بیم آن می رود که تخریب جنگل های بلوط در این نواحی موجب سرازیر شدن سیلاب های عظیمی شود که هم اکنون توسط این درختان و در قالب صدها رود و نهر به سرچشمه های اصلی رودخانه‌های کارون و زاینده‌رود می پیوندند.

جاذبه های طبیعی و گونه های جانوری این مناطق نیز به علت تنوع و کمیاب بودن، موجب آن شده است که شهرستان دورود به عنوان یکی از نامزدهای کسب عنوان "پایتخت طبیعت ایران" مطرح شود.

سنجاب، سمندر لرستان، عقاب طلایی زاگرس، کرکس، گرگ، خرس، پلنگ، قوچ و گراز از معروف ترین گونه های جانوری این منطقه اند که صدمات زیست محیطی سالهای اخیر حیات آنها را به خطر انداخته است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر